Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Συνέντευξη στο περιοδικό «ΕΠΙΛΟΓΕΣ epirus»

Στο εορταστικό τεύχος του περιοδικού «ΕΠΙΛΟΓΕΣ epirus» που κυκλοφορεί -συμπληρώνοντας 20 χρόνια κυκλοφορίας- φιλοξενείται μια συνέντευξη του... υποφαινόμενου:

Eίστε ο συγγραφέας  ενός  νέου βιβλίου που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες  στην πόλη μας από τις εκδόσεις «Οσελότος». Πείτε μας  λίγα λόγια γι’ αυτό. Από πού προήλθε η αφόρμηση  για τη συγγραφή του;

Η βαθύτερη αιτία, θα έλεγα,  ήταν  η νοσταλγία για  τον τόπο,  κατά το διάστημα  που  ζήσαμε με την οικογένειά μου μακριά και ερχόμασταν εδώ για διακοπές. Η αφορμή δόθηκε κάποια μέρα, πριν  λίγα χρόνια, όταν  βρεθήκαμε στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης. 

Ποιο είναι  ακριβώς το περιεχόμενο του βιβλίου; 

Είναι ένα  μυθιστόρημα  του οποίου η κύρια πλοκή διαδραματίζεται στα Γιάννενα του σήμερα, ταξιδεύει όμως τον αναγνώστη και σε προγενέστερες εποχές μέσω της αναζήτησης  του ήρωά του για το «μεγάλο μυστικό». Ταυτόχρονα, αναφέρεται  και σε όλα εκείνα που συνιστούν την καθημερινότητα, τον πολιτισμό, τις τέχνες και τον αθλητισμό στην πόλη μας αλλά και την Ήπειρο γενικότερα. 

Τι θέλατε να δώσετε μέσω αυτής της προσπάθειας;    

Ήθελα να είναι ένα βιβλίο το οποίο να βλέπει τη θετική, την αισιόδοξη  πλευρά της ζωής. Να έχει ως ήρωες καθημερινούς ανθρώπους, οι οποίοι συμβαίνει κάποτε να ζήσουν κάτι μεγάλο. Παράλληλα, μέσα από την πλοκή του το βιβλίο επιδιώκει να φέρει τον αναγνώστη σε επαφή με την Ιστορία της Ηπείρου αλλά να του δώσει και μια γεύση  από διάφορες επιστήμες -μαθηματικά, φιλοσοφία, αστρονομία- με εύληπτο  πάντα τρόπο και μέσα από το χιούμορ.

Η μυθοπλασία του συνδέεται και με πραγματικά πρόσωπα;

Οι ήρωες του βιβλίου είναι φανταστικοί. Σίγουρα όμως μας θυμίζουν ανθρώπους που έχουμε γνωρίσει στις καθημερινές μας επαφές με τον περίγυρό μας. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες αναφορές σε πραγματικά πρόσωπα  της περιοχής μας τα οποία πρόσφεραν πολλά στον πολιτισμό της. 

Τι θα θέλατε να κρατήσει κάποιος  μετά την τελευταία τελεία;

Θα ήθελα να του μείνει ένα χαμόγελο και μια γλυκιά ανάμνηση των ηρώων που αφήνει πίσω του. Επίσης, μέσα από τη διαδικασία της ανάγνωσης να έχει μπορέσει να θυμηθεί,  να ξεχάσει, να νοσταλγήσει, να συγκινηθεί…

Τελικά, υπάρχει μυστική συνταγή της ανθρώπινης ύπαρξης; Πόσο εύκολο είναι να την ανακαλύψουμε;

Υπάρχει σίγουρα, αλλά για να την ανακαλύψουμε πρέπει να βουτήξουμε βαθιά μέσα μας, αφήνοντας πίσω όλα εκείνα που μας αποξενώνουν από τον πραγματικό μας  εαυτό. Όλα εκείνα τα εφήμερα και επίπλαστα που μας αλλοτριώνουν καθημερινά. Να διώξουμε την έπαρση,  να γίνουμε και πάλι ταπεινοί και απλοί μέσα από τη γνώση, να ξαναβρούμε την ανθρωπιά μας και τη χαμένη μας αθωότητα. Κι αυτό δεν είναι πάντα εύκολο.


Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη στο ακόλουθο link: 

http://issuu.com/epilogesmedia1/docs/epiloges_epirus_jan_16


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου